Onze wonig is voorzien van tal van elektrische installaties: een warmtepomp elektrische auto’s,… Om ze efficient mogelijk onze beschikbare PV energie te verbruike, word al het verbruik gemeten en indien mogelijk ook slim aangestuurd.

Energieopwekkers en opslag

Er is bewust gekozen om de batetrijopslag apart te voorzien van de zonnepanelen omvormers. Op die manier is het mogelijk makkelijker bij te schalen in de noden van batterij of PV-installatie. Alsook zal de batterij installatie later drastisch uitgebreid worden en zal deze verhuizen naar een andere locatie in de woning.

  • PV-omvormer ZO: Fronius Symo 8.2-3-m (8.2kW) + 9.200Wp Zonnepanelen ZO-opstelling
  • PV-omvormer NW: Fronius Symo 6.0-3-m (6.0kW) + Toekomst voor NW-opstelling
  • Batterij + Omvormer: Victron Multiplus II 48/3000/35-32 (3kW) + 9,6kWh Pylontech LiFePo4 batterijen

Grootverbruikers

Alle grootverbruikers zijn 3 fase aangesloten om het vermogen zo goed mogelijk te verdelen over de verschillende fases.
Doordat we ook over twee elektische auto’s (Skoda Enyaq iV 80 / Opel Corsa E) beschikken, is er zowel binnen ls buiten een laadpaal voorzien.

  • Warmtepomp: Thermia Calibra Cool 7kW
  • Laadpaal buiten: Etrel Inch Pro 22kW
  • Laadpaal binnen: Loxone Wallbox 11kW
  • Kookplaat: Bora Pure

Energie Management

Victron draaid ESS-software, waardoor die automatisch overtollige energie die normaal het net op gaat nu opslaan in de batterij. Wanneer we hierna terug energie van het net afnamen (omdat er geen zonne-energie beschikbaar is) dan zal de batterij automatisch het nodige vermogen vrijgeven om zo ervoor te zorgen dat onze net-afname 0W is.

Verder sturen we andere aparaten in huis aan via Loxone. Zo kan de laadpaal ingesteld worden in Loxone dat deze enkel zal werken wanneer er zonne-energie op overschot is. De laadpaal zal dan enkel het overtollige vemrogen aanleveren aan de wagen. Ermee rekening houdende dat de meeste wagen minimaal 4kW nodig hebben (bij 3fase laden) alvorens ze willen staren met laden.

Onze warmtepomp sturen we ook dynamisch aan via Loxone. Zo zal deze in boost gaan en onze boiler extra warm stoken bij energie overschot.

Wanneer we het alarm inschakelen en dus bij afwezigheid, schakelt Loxone tal van toestellen volledig uit, door middel van geschakelde stopcontacten. Op deze manier kunnen we ons sluimerverbruik sterk terugdringen.

Resultaat van goed energiemanagement

Hieronder kan je goed zien dat ons verbruik (rode balkjes) in lijn ligt met het beschikbare PV Vermogen (orange balkjes).

Energie Monitoring

NodeRed + InfluxDB + Grafana

Verder hebben we ook NodeRed actief in het huis, maar deze heeft geen sturende functie en dient enkel voor het monitoren en loggen van ons elektrisch verbruik per toestel. Deze NodeRed schrijft alle verbruiksdata weg naar een InfluxDB Database, waaraan een Grafana Dashboard gekoppeld is.

PVOutput

Alsook log in mijn PV opbrengst nee PVOutput om dit publiekelijk te delen.

PVOutput

Een mooi voorbeeld van wanneer het verbruik (rode lijn)
perfect is afgestemd op de zonne energie (groene lijn).

Dynamisch Energietarief

Ik werk met een dynamisch energietarief van Ecopower, dit wil zeggen dat ik elke uur een ander energietarief heb. Dit kan voor en nadelen hebben. Zo kan ik een voordeel doen om veel energie te verbruiken indien de elektriciteitsprijs laag is. Indien ik dit doe als de prijs net hoog staat, ben ik slechter af met dit soort contract.

Daarom zijn mijn grootverbruikers allemaal dynamisch gestuurd en zal ik trachten zoveel mogelijk van mijn elektrische verbruik te doen op de momenten dat de elektriciteitsprijs op het laatste moment van de dag is.

Op deze manier bespaar ik tot de helft ten opzichte van een gewoon variabel elektriciteitscontract.