BPA / Liftmaster garagepoort openen via extern contact

  • Post category:Home Automation
  • Reading time:5 mins read

Toen ze bij mij de BPA Lion garagepoort opener zijn komen plaatsen, was de documentatie zeer beknopt over het extern aansturen van de motor. Na enkele dagen research zijn we erachter gekomen hoe we deze toch kunnen aansturen via een Loxone Relais contact.

Aansluitingen

De BPA en Liftmaster-modellen hebben de volgende aansluitingen op de motor.

1 + 2 — Pulse Poort Open/Sluit/Stop

Wanneer je contact 1+2 linkt aan elkaar door middel van een korte pols zal de poort openen of sluiten. Indien deze in al beweging is zal de poort stoppen bij een pols tussen contact 1 en 2.

0 + 2 — Pulse Lamp aan/uit

Door contact 0+2 te sluiten, zal je de lamp van de lift kunnen aan en uit schakelen.

2 + 3 — Lichtbarriere contact

Is bedoeld voor een extern contact om te kijken of er een object aanwezig tussen de poort. Hierop sluit je bijvoorbeeld een infrarood oog op aan. Indien de poort gaat sluiten, zal deze stoppen en terug open gaan indien je contact 2 en 3 sluit.

3 + 4 — Deurcontact

Hierop sluit je een deurcontact aan (indien er nog een deur in je poort zit). Indien je dit contact sluit, zal de poort niet geopend kunnen worden.

6 + 7 — In beweging

Hierop kan je een 24v zwaailamp aansluiten. Indien je dit wenst kan je hierop ook uitlezen of de poort in beweging is.

Sturen via Loxone

Om je BPA / Liftmaster te sturen via Loxone, kan je gewoon een relaiscontact aansluiten (via UTP) op poort 1 en 2 van je BPA/Liftmaster. Via de Poort bouwsteen kan je dit relaiscontact aansluiten op de Qtr uitgang om zo de poort te openen en/of sluiten.

Voorzie best ook 2 deurcontacten op je poort zodat Loxone altijd de correcte status van de poort weet.

Status poort te weten komen

Sommige garagepoort kan je uitlezen om te weten te komen of je poort open en toe is. Mijn poort had deze functie niet dus wou ik met contacten werken om dit te weten te komen. Echter was dit moeilijk te monteren op mijn poort zelf en de muur. Daarom had ik besloten om 2 raamcontacten op de rail zelf te monteren wat een perfect resultaat geeft.

Deze contacten kan je dan eenvoudig inlezen in de Loxone Poort bouwsteen op de ingangen Dc en Do.